Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Pasta World Championship to prestiżowe mistrzostwa organizowane przez Akademię Barilla w Parmie. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach od 27 do 29 września. Sebastian Olma jest pierwszym zawodnikiem z Polski, który weźmie w nich udział. Przed przystąpieniem do konkursu uczestnicy musieli stworzyć autorską recepturę, na podstawie której przygotują konkursowe danie. Sebastian wybrał casarecce, poda je z combrem z jelenia, borowikami i brukselką.

Pracował w najlepszych restauracjach

Olma pracował w Wielkiej Brytanii w prestiżowych lokalach, w  Brasserie Chez Gérard, restauracji zabytkowego hotelu Claridge’s, gdzie zajmował się kuchnią francuską i brytyjską, w nagrodzonej gwiazdką Michelin Pied à Terre i restauracji Toma Aikensa – ikony kuchni brytyjskiej. Punktem zwrotnym w jego karierze był rok 2014, kiedy to wrócił do Polski, by wziąć udział w drugiej polskiej edycji Top Chef. Przygoda zakończyła się zwycięstwem i popularnością. Kolejnym sukcesem było objęcie stanowiska szefa kuchni w Kafe Zielony Niedźwiedź na warszawskim Powiślu. To właśnie pod kierownictwem Sebastiana lokal ten otrzymał tytuł „Knajpy Roku 2014” w plebiscycie Gazety Wyborczej. We wrześniu 2017 roku Olma objął stanowisko kreatywnego szefa kuchni w restauracji Belvedere.

Co było dla niego inspiracją, gdy tworzył przepis na danie, które zaprezentuje podczas Pasta World Championship?

- Największą inspiracją dla mnie jest połączenie kuchni włoskiej z produktami, które są znane i cenione zarówno w Polsce, jak i we Włoszech. Myślę, że udało mi się stworzyć potrawę, która w 100 procentach zostanie bardzo dobrze odebrana i w kraju, i poza jego granicami. Starałem się też wziąć pod uwagę gusta jurorów konkursu. Dobrałem takie produkty, które w finalnym połączeniu będą grały pełną harmonią smaków. Jestem pewien, że połączenie borowika, orzecha i dziczyzny da fenomenalny efekt końcowy. I do tego oczywiście parmezan, który posiada niezwykłą głębię - mówi.
Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.