Bielski browar. Bielskie tradycje browarnictwa sięgają jeszcze XVI wieku. Już w 1521 roku książę cieszyński Kazimierz przekazał mieszkańcom Bielska swój browar. Przez lata piwo produkowało tutaj wiele małych, lokalnych browarów. Małe browary działały jeszcze w XIX wieku, jednak nie wytrzymywały konkurencji z większymi zakładami i zaczęły upadać. Fabrykant Adolf Mänhardt i piwowar Ferdynand Wilhelm Mähnel, chcący kontynuować tradycję, założyli w 1875 roku Bielitz-Bialaer Brauerei AG, nowoczesny browar produkujący ponad 18 tys. hektolitrów piwa rocznie. Słynął m.in. z butelkowych piw Kaiser Bier oraz lager Bier Dunkel. Po II wojnie światowej obiekt został wcielony do Żywieckich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych, a w 1990 roku do Żywieckich Zakładów Piwowarskich SA. To był jego koniec. W 1996 roku został zamknięty
Wszystkie komentarze