Gabriel Nikolajdu-Kudła z Bielska-Białej wziął udział w programie MasterChef Junior. - To była dla mnie przygoda życia. 12-letni bielszczanin w programie przygotował bujurdi, greckie danie pochodzące z okolic Salonik. Przyrządzała je jego prababcia. Jak zrobić ten przysmak? Podsmażamy cebulę, do tego dodajmy pokrojonego w plastry pomidora oraz fetę, dodajemy bazylię, oregano, pieprz i sól, po czym zapiekamy pod przykryciem. - Trwa to 15-20 minut. Niektórzy dodają do tego jeszcze papryczkę albo oliwki. Ważne jest, żeby feta użyta do tego dania nie była zbyt miękką, musi być jędrna - mówi chłopak. Do tego upiekł przepyszny chleb.
Gabriel nie został wybrany do najlepszej czternastki, ale już sam udział w programie to ogromny sukces. 12-latek bardzo lubi gotować. - Zawsze coś podpatrywałem od mamy, babci, prababci - opowiada. Wie, co chce robić w przyszłości: będzie miał własną restaurację. Bardzo lubi dania kuchni greckiej. Jednym z jego popisowych dań jest soczewica ze szpinakiem. Z polskich przysmaków najbardziej lubi chleb ze smalcem. Oboje rodzice Gabriela są weterynarzami, więc mieszka w domu pełnym zwierząt. Chłopak ma dwóch braci.
Wszystkie komentarze