Trzeba bardzo uważać
Wiele osób święcie wierzy, że jeśli grzyb jest gorzki lub piekący, należy go wyrzucić, a jeśli ma łagodny smak, to nadaje się do zjedzenia. To wierutna bzdura! Zabójcze muchomory sromotnikowe, które były przyczyną wielu tragedii, nie dość, że są piękne, to bardzo dobrze smakują. To, że grzyb jest nadgryziony przez ślimaka, też o niczym nie świadczy. Akurat trujące dla ludzi gatunki muchomorów są przysmakami wielu leśnych zwierząt. Muchomor sromotnikowy bywa mylony z wieloma gatunkami jadalnych grzybów. Trzeba bardzo uważać, gdy zbiera się np. gąskę zielonkę występującą na tych samych stanowiskach. Muchomor sromotnikowy mylony bywa także z niektórymi gatunkami gołąbków, m.in. z gołąbkiem gryszpanowym. To działa także w drugą stronę - z powodu przesądów niektórzy rezygnują ze zbierania dobrych, jadalnych grzybów. Nieprawdą jest także to, że wszystkie grzyby trujące po przekrojeniu zmieniają kolor. Po przekrojeniu sinieje np. jadalny borowik ceglastopory, tymczasem wiele trujących grzybów nie zmienia koloru.
Wszystkie komentarze