Baranina na topie
Beskidzcy górale próbują przywrócić tradycję jadania baraniny i jagnięciny w Polsce. Przekonują, że to mięso smaczne i zdrowe. Obiegowa opinia, że baranina śmierdzi, jest krzywdząca. Może tak było, ale lata temu, gdy do sprzedaży trafiało stare mięso cuchnące łojem. Teraz się to nie zdarza. Górale mówią, że mięso ze zwierząt wypasanych na górskich halach, hodowanych naturalnie, bez używania sztucznych preparatów wspomagających wzrost, zapachem i smakiem nie ustępuje dziczyźnie. Ustroń zaprasza na III Międzynarodowy Zlot Zbójników, który odbędzie się 6 sierpnia przy Karczmie Góralskiej nad Wisłą. Impreza ma wymiar międzynarodowy z wyraźnym akcentem na promocje produktów regionalnych, jakim jest między innymi mięso owcze oraz inne produkty stosowane w kuchniach regionalnych w Polsce, jaki i w Europie.
Fot. Tomasz Fritz/Agencja Gazeta
Wszystkie komentarze