Święto baraniny
Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny to impreza od kilku lat organizowana w Ustroniu. Ma przywrócić tradycję jadania baraniny i jagnięciny w Polsce. Górale przekonują, że to mięso smaczne i zdrowe. Obiegowa opinia, że baranina śmierdzi, jest krzywdząca. Może tak było, ale lata temu, gdy do sprzedaży trafiało stare mięso cuchnące łojem. Teraz już się to nie zdarza. Poza tym jadanie baraniny i jagnięciny to w górach element odwiecznej tradycji. Nie bez powodu na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa obok m.in. żuru, kiszki i oscypka województwo śląskie reprezentuje właśnie jagnięcina beskidzka. Mięso ze zwierząt wypasanych na górskich halach, hodowanych naturalnie, bez używania sztucznych preparatów wspomagających wzrost, zapachem i smakiem nie ustępuje dziczyźnie. XI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbędą się w Ustroniu przy ul. Sportowej 15a.
Fot. Tomasz Fritz/Agencja Gazeta
Wszystkie komentarze